top of page

Vi bidrar till bästa möjliga is i OS-arenan i Peking

Vi på EKA har arbetat med den kyltekniska lösningen som ska leverera bästa tänkbara is och fina resultat vid nästa olympiska vinterspel. National Speed Skating Oval, NSSO, i Peking är en slående arkitektonisk skapelse som för tankarna till fart och rörelse. Som en upplyst skridskoåkare som fotograferats med lång exponeringstid och omvandlats till en ljusvirvel. Fasaden består av 22 band, som representerar att det är 2022 som vinterspelen går av stapeln.



National Speed Skating Oval planerades först med traditionell kylteknik, dvs HFC-köldmedium och glykol. Men när förra vinterspelen i Sydkorea fick skarp kritik för dåliga miljöval i isarenorna höjdes röster för att istället välja lösningar med koldioxid. Vi kopplades in som rådgivare och specialistkompetens för de kyltekniska lösningarna, vilket har omfattat dimensionering, värmeåtervinning, kylaggregat och säkerhetsfunktioner. Vi hjälpte också till med underlag för upphandling av de olika delar som ingår i kylsystemet. Upphandlingen vanns slutligen av ett konsortium där Carrier ingår och de kommer att använda kylmaskiner från svenska Green & Cool. Arenan har fått ett direkt CO2-system, det vill säga koldioxid i såväl pist som kylmaskin, och en väl utbyggd värmeåtervinningsfunktion.


Idag finns endast 100-200 ishallar i hela Kina, vilket kan jämföras med de 360 som vi har i Sverige, men de planerar att bygga hela 1000 hockeyplaner de närmaste tio åren.

bottom of page