top of page
Sky

CO2 kylmäaineena (R744)

Miksi CO2-teknologiaa lämpöpumpuissa ja/tai kylmäjärjestelmissä?

Ensinnäkin se on luonnollinen, myrkytön ja ei helposti syttyvä aine, joka tarjoaa merkittäviä etuja verrattuna muihin kylmäaineisiin. Lisäksi se on ympäristöystävällinen ja auttaa käyttäjiä vähentämään hiilijalanjälkeään.

 

CO2-teknologia on jo valtaamassa maailmaa samaan aikaan kuin se kehittyy entisestään. Lämpöpumput ovat tämän lisäksi hyvin testattu teknologia, joka tarjoaa luotettavan ja kestävän vaihtoehdon.

GWP 1 &
PFAS-vapaa

CO2:lla on määritelmän mukaan GWP-arvo 1 riippumatta käytetystä ajanjaksosta, koska se on SE kaasu, jota käytetään GWP-vertailuarvona.

Luonnollisena kylmäaineena CO2 on tietysti myös PFAS-vapaa.

Korkea lämpötila

Lämmön talteenoton saa optimoitua, kun hukkalämpöä voi käyttää tuottamaan myös korkean lämpötilan lämmitysenergiaa. Monessa tapauksessa voit jopa kattaa 100% lämmitystarpeestasi kylmäjärjestelmän tuottamalla lämmöllä.

Kompaktimpi

Pienemmät komponentit ja tehokkaammat lämmönvaihtimet, mikä voi säästää rahaa asennus- ja huoltokustannuksissa.

Hyötysuhde

Parempi energiatehokkuus, erityisesti kun ottaa huomioon lämmön talteenottoon mahdollistamat säästöt. Tämä on yhä houkuttelevampaa monille sovelluksille, olkoon yksityinen, julkinen, kaupallinen, tai teollinen.

CO2 oli yksi ensimmäisistä käytetyistä kylmäaineista

CO2:n historia voidaan jakaa kahteen osaan. Ensimmäinen osa tapahtui 1800- ja 1900-luvulla, kun järjestelmiä kehitettiin ja parannettiin. Tämä aikakausi päättyi, kun kiinnostus CO2:ta kohtaan katosi lähes kokonaan 1950-luvulla, sillä synteettiset kylmäaineet otettiin käyttöön ja ne korvasivat CO2:n.

 

1980-luvun lopulla norjalainen professori Gustav Lorentzen esitti ajatuksen CO2:n käyttämisestä uudelleen, mikä merkitsi CO2:n historian toisen ajan alkua. Hän tutki, miten CO2-teknologiaa voitaisiin käyttää eri sovelluksissa ja julkaisi monia artikkeleita aiheesta. Vuonna 1993 hän totesi, että "CO2 on niin lähellä ideaalia kylmäainetta kuin mahdollista...". Yksi CO2:n näkökulmista, jota hän käsitteli, oli lämmön talteenotto sekä siihen liittyvät ohjausjärjestelmät prosessin optimoimiseksi.

co2 heat recovery.png

CO2:n ominaisuudet

Hiilidioksidi on luonnollinen, ei helposti syttyvä ja myrkytön aine, joka tarjoaa teknisiä etuja muihin luonnollisiin vaihtoehtoihin verrattuna. Toksisuuden osalta, koodit kuten eurooppalainen vastine EN378 vaativat tiettyjä turvatoimenpiteitä hiilidioksidin käytölle kylmäaineena, mutta nämä turvatoimenpiteet ovat yksinkertaisia eivätkä aiheuta merkittäviä kustannuksia.

 

Hiilidioksidin historiallinen ongelma johtuu pohjimmiltaan siitä, että sillä on järjestelmässä korkeat paineet, jopa 120 bar. CO2-teknologian nopean kehityksen vuoksi 1990-luvulta lähtien korkeat paineet eivät enää ole pätevä argumentti hiilidioksidia vastaan.

 

Itse asiassa asia on päinvastoin - hiilidioksidin ainutlaatuiset ominaisuudet tarjoavat merkittäviä etuja muihin kylmäaineisiin verrattuna, kuten pienemmät komponentit ja tehokkaat höyrystimet. Erityinen etu on silloin, kun on samanaikainen tarve kylmälle ja lämmölle, missä lämmön talteenotto hiilidioksidilla tuottaa korkean lämpötilan lämpöä. Monessakin tapauksessa 100% kohteen lämmöntarpeista voidaan kattaa kylmäjärjestelmän tuottamalla lämmöllä. CO2-teknologia on samasta syystä nousemassa suosituksi vaihtoehdoksi lämpöpumppualalla. 

Kasvava kiinnostus CO2:ta kohtaan

2000-luvun aikana on nähty kasvavaa kiinnostusta käyttää hiilidioksidia (CO2) kylmäaineena, erityisesti kaupallisella alalla. Energiatehokkuuden hyödyt, jotka saavutetaan CO2-jäähdytyksellä yhdistettynä optimaaliseen lämmön talteenottoon, ovat yhä houkuttelevampia erilaisille sovelluksille. Viime vuosien aikana tämä trendi on myös saavuttanut mm teollisen sektorin ja julkisia rakennuksia. Teknologian kehityksen myötä CO2:sta on myös tulossa yleinen lämpöpumppuratkaisu, esimerkiksi taloyhtiöissä. 

co2 systems number.png

CO2-tekniikka & EKA Finland

EKA:lla olemme ylpeitä siitä, että olemme jäseniä R744.com:ssa, joka esittelee asiantuntemustamme CO2-teknologiassa. Olemme työskennelleet CO2:n parissa vuodesta 2004 ja toteuttaneet vuosien varrella joitakin uraauurtavia projekteja.

Esimerkiksi suunnittelimme Euroopan ensimmäisen täysin CO2-pohjaisen jäähallin, joka ensimmäisenä maailmassa tuli omavaraiseksi lämmityksessä omasta talteenottojärjestelmästään. Lisäksi olemme iloisia, että saimme olla mukana NSSO Speed Skating Oval -projektissa Pekingin 2022 talviolympialaisille, joka on myös 100% CO2-jäähalli. Suomessa Nokia Areena on hyvä esimerkki kohteesta joka käyttää meidän kehittämiä CO2-jäähdytys- ja lämmöntalteenottoratkaisuja.

Tiesitkö, että Suomen energiatehokkain jäähalli on meidän suunnittelema ja käyttä CO2-tekniikkaa? Lue lisää klikkaamalla tästä.

 

Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää siitä, miten CO2-teknologia voi hyödyttää laitostasi, olemme täällä auttaaksemme. Ota yhteyttä tänään selvittääksesi, kuinka voimme auttaa sinua säästämään energiaa ja rahaa samalla, kun vähennät ympäristövaikutuksiasi.

bottom of page