Euroopan parlamentti on keväällä 2023 äänestänyt historiallisesti F-kaasujen asetuksen uudistamisen puolesta, mikä tulee vaikuttamaan merkittävästi kylmä- ja lämpöpumpputeollisuuteen. Asetuksen mukaan synteettisten HFC- ja HFO-kaasujen käyttö kielletään asteittain seuraavien 5-10 vuoden aikana. Tämän uudistuksen taustalla on mm PFAS-yhdisteiden, eli ns "ikuisten kemikaalien", ympäristövaikutusten huomioiminen. Asiasta ja sen tärkeydestä on alettu keskustella yhä enemmän myös julkisuudessa, mm Helsingin Sanomissa ja Ruotsin radiossa SR:ssä.
PFAS-yhdisteiden ympäristövaikutuksista tulee jatkuvasti uutta tietoa. Tutkimusorganisaatio Chemsec:in laskelmien perusteella pelkästään PFAS-yhdisteet aiheuttavat vuodessa noin 16 triljoonan euron vahinkoja koko maailman taloudelle, esimerkiksi sairaanhoidon ja ympäristövahingon muodossa. Summa on suurempi kuin Saksan, Iso-Britannian, Intian, ja Japanin taloudet yhteenlaskettuna.
Nyt on siis otollinen hetki kiinteistönomistajille harkita siirtymistä luonnonkylmäaineisiin, kuten hiilidioksidin (CO2) tai hydrokarbonien (esim propaanin) käyttöön, jäähdytys- ja/tai lämmitysratkaisuissa.
Luonnonkylmäaineiden hyödyt
Luonnonkylmäaineet tarjoavat useita etuja kylmäkoneissa ja lämpöpumpuissa verrattuna synteettisiin kylmäaineisiin, jotka toistaiseksi ovat olleet alan yleisimpiä vaihtoehtoja. Luonnonkylmäaineet ovat kuten nimestä voi päätellä ympäristöystävällisiä, sillä niillä on alhainen ilmaston lämpenemispotentiaali (GWP), niiden vaikutus otsonikerrokseen on olematon, eivätkä kuulu PFAS-kemikaaleihin joilla on todistetusti haitallinen vaikutus ympäristölle ja terveydelle.
Lisäksi luonnonkylmäaineiden energiatehokkuus on usein parempi kuin synteettisten kylmäaineiden. Tutkijat ovat todenneet, että hydrokarbonit, kuten propaani ja isobutaani, ovat yhtä hyviä tai parempia kylmäaineita kuin synteettiset aineet. Hiilidioksidilla sen sijaan on paremmat lämmöntalteenotto-ominaisuudet kuin synteettisillä kylmäaineilla, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan energiatehokkuuden parantamiseksi.
Turvallisuusnäkökohdat
Vaikka hydrokarbonit ovat helpommin syttyviä kuin synteettiset kylmäaineet, niiden käyttöön liittyvät riskit voidaan hallita asianmukaisilla suunnittelu- ja turvallisuusjärjestelyillä. Tutkijat ovat painottaneet, että erityisiä turvatoimia on noudatettava laitteiden suunnittelussa, huollossa ja valmistuksessa. Lisäksi alan ammattilaisten koulutus varmistaa, että heillä on tarvittavat tiedot ja taidot käsitellä luonnonkylmäaineita turvallisesti ja tehokkaasti. Euroopan parlamentin äänestämä asetus sisältää myös määräyksiä, joiden mukaan on luotava sertifiointi luonnollisille vaihtoehdoille.
Taloudelliset kannustimet
Joissakin maissa tarjotaan taloudellisia kannustimia, kuten verohelpotuksia ja tukia, jotta kiinteistönomistajat voivat helpommin siirtyä luonnonkylmäaineisiin. Lisäksi Euroopan parlamentin asetuksen mukaan HFC-kiintiöistä saatavat tulot kanavoidaan fluorattujen kaasujen vaihtoehtojen käyttöönoton nopeuttamiseen.
Luonnonkylmäaineilla toimivat järjestelmät ovat nykyään joka tapauksessa kustannustehokkaampia kuin synteettisiin kylmäaineisiin perustuvat järjestelmät. Komponenttien hinnat ja huoltokustannukset ovat tänään melkein samalla tasolla, joten luonnonkylmäaineisiin siirtyminen ei vaadi ylimääräisiä investointeja verrattuna perinteisiin vaihtoehtoihin, plus että paremmalla energiatehokkuudella saadaan kannattavampi luonnollinen ratkaisu.
EU:n F-kaasujen asetuksen päivitys tekee luonnonkylmäaineiden käytöstä entistä houkuttelevampaa kaikille. Kiinteistönomistajille on nyt oikea aika siirtyä hiilidioksidiin ja hiilivetymiin perustuviin järjestelmiin, jotka tarjoavat paitsi ympäristöystävällisempiä ja energiatehokkaampia ratkaisuja, myös kustannustehokkuutta. Tutkimus tukee luonnonkylmäaineiden käyttöä kaikin puolin, ja niiden turvallisuus voidaan myös varmistaa oikeilla toimenpiteillä.
Keywords: energiatehokas jäähalli, energiatehokas uimahalli, energiatehokas datakeskus, energiatehokas kiinteistö, energiatehokas jäähdytys, energiatehokas lämmitys, luonnolliset kylmäaineet, lämmöntalteenotto, lämmön vienti.